NÄR DIMMAN LÄTTAR

Livet är som en lång resa, från en punkt till en annan, med uppförsbackar och nedförslut. Med en stundande pensionering i sikte börjar barnläkaren Johan närma sig slutfasen av resan, även om han själv har svårt att acceptera det som för andra är uppenbart.

Resan till ökad självinsikt börjar i ett öde hus på en ö i Bohuslän, dit han åkt för att fotografera. Ödehuset härbärgerar inte bara gamla minnen, utan en dagbok och akvarellmålningar som ska få tillslutna sår att åter börja blöda. Fallet med en ung flickas tragiska död för 60 år sedan leder till olyckliga vägval som drar in den snart pensionerade barnläkaren i ond bråd död.

 

När dimman lättar är en intrikat spänningsroman om förödande minnen, åldrande och ett samhälles politiska utveckling.NÄR DIMMAN LÄTTAR, ekström & garay, utgivningsdatum 2022-02-11

I smugglarnas grepp

Kalle och hans vänner går i högstadiet, i klass 8. De har börjat möta de utmaningar, svårigheter och glädjeämnen som kan kanta vägen mot vuxenlivet, inte minst det komplicerade i att bli förälskad. Men de får också inblick i andras liv, att alla deras kompisar inte har det bra och att deras sårbarhet utnyttjas av cyniska personer som gärna leder dem in på brottets bana.

Berättelsen är förlagd till slutet av 1980-talet. Vårterminen i klass 8 blir omvälvande för Kalle, och sommaren ett sommarlov han aldrig kunnat föreställa sig, och kanske inte överlevt utan oväntat starka vänskapsband.


I äventyrsberättelsen, I smugglarnas grepp, kryssar Kalle genom skärgården och livet, där resan bjuder på händelser och erfarenheter som ger honom en osminkad insyn i hur kompisar kan ha det, hur hänsynslösa de kriminella kan vara, och han får se sidor av livet och samhället som de flesta andra bara får uppleva på film. Men han möter också glädje, vänskap, tillit och kärlek.


Berättelsen skrevs 1994 och publicationen 2019 baseras på originalmanuset. Solentro 2019

Skallediamanten

Skallediamanten - berättelsen om hur den beryktade diamanten gör att Kalle och hans vänner får ett sommarlov de sent skall glömma.


Det är i mitten av 1960-talet. Kalle, hans systrar och en kompis tältar alldeles ensamma på en öde ö då den dödskalleliknande diamanten fångar dem i sitt grepp. Men hjälpen är närmare än de tror - Kalles tama fiskmås, Pippilina, lämnar aldrig barnen ur sikte.


Skallediamanten är en äventyrsberättelse för barn. Den handlar om Kalle, en grubblande och eftertänksam 11-åring, hans systrar Karin och Stina, kompisen Göran, hunden Trisse och fiskmåsen Pippilina.


Boken baseras på originalmanuset från 1991. Första utgåvan publicerades 2019 (Solentro 2019) och andra uppdaterade utgåvan 2022 (Solentro 2022).